MENÜ

Almaecet a madarászatban

Mire is jó az almaecet? Egyáltalán érdemes a madaraknak ilyesmit adni? Véleményem szerint, igen. Az almaecetnek köszönhetően az emésztésben fontos baktériumok jobban, a káros baktériumok viszont kevésbé szaporodnak el a bélrendszerben. Csökkenthető vele a szalmonellózis vagy a megabakteriózis (Macrorhabdus ornithogaster) kialakulásának az esélye. Szabályozza az emésztőrendszer sav-bázis egyensúlyát, fokozza a mirigyes gyomorban az enzimek aktivitását; javítja az előemésztést. Használatával jobb lesz a madarak étvágya, csökken a híg ürülék, hasmenés is csak ritkán fordul elő. Az almaecet számos esszenciális aminosavat tartalmaz: fenilalanint, izoleucint, leucint, lizint, metionont, treonint, triptofánt, valint. Vitaminokból a nikotinsav, riboflavin és a pantoténsavat érdemes megemlíteni. Az ásványi anyagokból összesen tizennyolcféle található meg benne – többek között kalcium, magnézium, vas, foszfor, szilícium és kálium.

Hallottam már olyan tévhitről, hogy az almaecet kioldja a madárból a kalciumot vagy, hogy almaecet adagolása esetén nagyobb valószínűséggel fordulhat elő tojáselakadási probléma, mert az almaecet a tojáshéj kialakulását megakadályozza. Ez így ebben a formában nem igaz. Először is, mint mindent, ezt is túl lehet adagolni, aminek következtében hátrányos hatások léphetnek fel. Azonban, ha nem visszük túlzásba az adagolását, akkor nem lesz semmi probléma. Másrészt természetesen a madárból a kalciumot nem fogja kioldani, ez nonszensz. A kalcium felszívódását befolyásolja ugyan, de nem akadályozza meg azt, hanem inkább elősegíti. Az szintén tévedés, hogy az almaecet kalcium túladagolást okozna. Bár segíti a kalcium feloldódását és ezzel a felszívódását, de csak minimális mértékben, így az normális körülmények között nem okozhat problémát. Baromfikkal végzett intenzív kísérletekkel bizonyították, hogy az almaecet adagolása nem rontja a tojásképzést sem. A kísérletek során, nem fordult elő tojáselakadás, nem fordult elő egyetlen egy esetben sem csontképzési rendellenesség. Megvizsgálták azt is, hogy másfajta eceteknek ugyanilyen hatása van-e. A közönséges ecet a vizsgálatok során jóval kisebb mértékben mutatott jó eredményeket, mint az almaecet. Az almaecet ugyanis nem csupán a savas hatása miatt hat pozitívan az állatok (és nem csak az állatok) egészségére, hanem a benne található egyéb anyagok is közrejátszanak abban, hogy ennyire hasznos táplálékkiegészítő legyen. Pozitív mellékhatása még, hogy a víz nem algásodik annyira, és az esetleg belekerült szennyeződésektől sem romlik meg olyan gyorsan.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az almaecet nem gyógyszer. Ha beteg a madár, akkor gyógyszeres kezelésre továbbra is szükség lesz. A különféle anyagok (ásványi anyagok, vitaminok és gyógyító készítmények) felszívódását is befolyásolja az almaecet, így azokkal együtt ne adjuk. Van olyan gyógyszer amelyik gyorsabban és nagyobb mértékben hasznosul a savasabb béltartalomnak köszönhetően (pl tetracyclin), de van olyan is amelyik jelentősen veszít a hatékonyságából (pl enrofloxacin).

Javasolt felhasználása: Kúra szerű alkalmazás esetén az 5%-os almaecetből egy liter vízhez keverjünk kb. 5-6 millilitert, majd ezt adjuk hetente 2-3 alkalommal a madaraknak. Nyáron a kerti röpdében, tartós hőség esetén a hőstressz enyhítése és az alkalózis elkerülése végett, szükséges lehet a mindennapos használatára. Ilyenkor a hosszabb ideig tartó, folyamatos alkalmazás esetén, egy literhez kicsit kevesebbet, kb. olyan 3-4 ml-t adjunk. Az itatóvíz átlagos pH értéke 6 és 7,8 között van. Ez azonban sajnos kedvez a Salmonella, Pseudomonas, Streptococcus, E. coli, Clostridium baktériumok szaporodásának. Az almaecet hatására a víz pH értéke 6 alá mozog és ezt az értékét tartósan meg is őrzi. Az almaecetnek köszönhetően a víz baktériumtartalma a töredékére csökken.

Forrás: http://egzotikusmadarak.hu

 

Asztali nézet