MENÜ

Csak friss, egészséges gyümölcsöt, zöldséget adjunk a madaraknak. Penészes, fonnyadt, erjedt vagy rothadt tápláléknak a kukában a helye és nem a madarak etetőjében. Olyat adjunk, amit akár mi is megennénk vagy nyugodt szívvel mernénk adni akár egy három éves kisgyereknek is. Általános szabály, hogy jobb óvatosnak lenni mintsem bajt okozni az állatainknak. Némelyik mérgező anyag ráadásul alattomosan fejti ki a hatását, hetekig vagy hónapokig tünetmentes madarak pusztulhatnak el emiatt egyik napról a másikra. Ne ringassuk magunkat abba a tévhitbe, hogy ha emberre nem mérgező, akkor az állatok is kockázat nélkül megehetik, mert ez sajnos nem így van. A gyümölcsöt és zöldséget alaposan mossuk meg, még akkor is ha utána meghámozzuk – ezt egyébként is célszerű, mivel ez az esetleg rárakódott vegyszerek miatt is hasznos, de ugyanakkor bizonyos gyümölcsök héja mérgező lehet, így azt mindenképpen el kell távolítani a felhasználás előtt. A lágyevő, gyümölcsevő madarak érzékenyek a táplálék vas tartalmára, számukra vasszegény diétát kell alkalmazni.

Alma (Malus) – Talán ez az amit a legtöbben és a leggyakrabban adnak a madaraknak. Kétségtelenül megfelelő táplálék a madarak számára. Ugyanakkor több, késhegyig menő vitát olvastam már arról, hogy az almában található magot érdemes-e kiszedni belőle, avagy teljesen felesleges vesződni vele. Az igazság az, hogy ha egy – két magot megesznek a madarak, az égadta világon semmi bajuk sem lesz tőle. Kistestű madaraknál, illetve nagy mennyiségű magnál azonban már fennáll a mérgezés veszélye. Az almamag ugyanis amigdalint tartalmaz ami egy mérgező ciánglikozid. Idegméregként a sejtek oxidációs folyamatát gátolja, így a mérgezés következtében a megfelelő mennyiségű oxigén ellenére a sejtek szó szerint megfulladnak. Erős mérgezés esetén a hatása nagyon gyors, pár perc alatt bekövetkezik a halál. Én ezért azt javaslom, hogy amennyiben lehetséges, az almamagot távolítsuk el az etetésre szánt almákból.

Füge (Ficus carica) – A fügefélék érett áltermését vagy a rügyeket nyugodtan adhatjuk a madaraknak. Nagyon magas a kalcium tartalma, sok benne a réz, mangán, magnézium, kálium és a K vitamin. Említésre méltó még az antioxidáns (flavonoid és polifenol) tartalma is. Amire érdemes odafigyelni, hogy enyhe hashajtó hatása van.

Körte (Pyrus) – Édesebb húsát a madarak szeretik, de itt is érvényes, hogy mindegyik madárnak saját ízlése, önálló egyénisége van. Az egyik imádni fogja, míg a másik pedig nem hajlandó belőle egy falatot sem enni. Magját – akárcsak az almának – célszerű eltávolítani.

Kiwi (Actinidia deliciosa) – Nálam csak pár madár szerette, azok is inkább a magos részét. A boltokban kapható erősen savanyú kiwi esetében ez nem is csoda. Ha hagyjuk megérni (a kiwik közé tegyünk egy almát, az alma által kibocsátott széndioxid segíti a beérésüket), akkor valamivel nagyobb sikert érhetünk el vele.

Mango (Mangifera) – Nagyon szeretik a madarak, de mindenképp várjuk meg amíg megérik, ugyanis a boltokban a leggyakrabban kapható mangók zöldek, éretlenek és olyan kemények mint a beton. Az éretlen részek mérgezőek lehetnek! Ha rendesen megérik, akkor íze édes, könnyen szeletelhető (de még nem löttyedt). Az egyik nemespapagájom az utolsó darabig megeszi a felkockázott mangót, a másik viszont a csőrével és a nyelvével kifacsarja belőle a levet, azt megissza, de a rost nagy részét viszont az etetőben hagyja.

Papaja (Carica papaya) – A dinnyék családjába tartozik, de nem a földön, hanem fán terem. Az igazi papaya méretes (20 – 30 cm-es) akár 5 kilós bogyótermés. De ekkorával a hazai boltokban sajnos sohasem fogunk találkozni. A madarak egy része nagyon szereti az érett termést, másik része csak kóstolgatja. A papaja roppant egészséges, vértisztító hatású és a bélrendszer élősködői ellen is hatásos anyagokat tartalmaz. Csak érett állapotban szabad felhasználni.

Banán (Musa paradisiaca) – Az én papagájaim többsége nem szereti. Az a néhány amelyik szereti az viszont odáig van érte. Talán csak a gyümölcsevőknél nem szokott problémát jelenteni, hogy megeszik-e. Úgy vettem észre, hogy a nagyobb testű papagájok jobban kedvelik, de nekem a kisebb testű madaraim nem ettek belőle. Próbáltam a szárított (de nem cukrozott) banán chipset is, hasonlóan lehangoló eredménnyel. Érdemes tehát kipróbálni, de ha nem fogy, akkor felesleges erőltetni. Figyelni kell arra is, hogy mivel kimagaslóan nagy a kálium tartalma, óvatosan kell adagolni a madaraknak.

Dinnye (Citrullus) – A görögdinnye (Citrullus lanatus) tápértéke szinte nulla, inkább csak élvezeti értéke van a madarak számára. A magokat benne kell hagyni, semmi bajuk nem lesz tőle. A sárgadinnye (Cucumis melo) már más történet, rengeteg hasznos ásványi anyag található benne, érdemes inkább ezzel próbálkozni. Sajnos ezt a madarak nem tudják, mert nem nagyon volt még olyan madaram amelyik rajongott volna érte. Mivel vastartalma magas, így amúgy is jobb vigyázni vele (főleg gyümölcsevőknél okozhat ez problémát).

Szeder (Rubus) – A legtöbb madár nagyon szereti. Némelyik madaram szó szerint csak úgy habzsolja. Ráadásul nagyon pozitív hatással van az erekre és természetes antibakteriális hatása is ismert. Hátránya, hogy a székletet elszínezi, magas víztartalma miatt felhígítja azt. Ha sokat adunk a madaraknak, akkor készüljünk fel rá, hogy mindent összekennek vele, utána pedig az ürülékük is megfog mindent amire csak ráhull.

Áfonya (Vaccinium) – Nagyon egészséges táplálék. Értékes ásványi anyagokkal, flavonoidokkal, vitaminokkal teli termését – elsősorban A, C és D vitaminok – minden madár szereti. Az árát tekintve nem tartom túl valószínűnek, hogy túl sokat adna bárki is a madarainak, de ha van rá lehetősége, feltétlen próbálja ki, mert nagy sikere lesz vele.

Kökény (Prunus spinosa) – A kökény szeptemberben érik. Frissen szedve vagy később miután megcsípte a dér, felhasználható. A vadon élő madarak télen nagy örömmel eszegetnek a bokrokon fennmaradt bogyókból. Termése magas C vitamin tartalmú, értékes flavonoidokat és méregtelenítő anyagokat is tartalmaz. Enyhén hashajtó hatású.

Galagonya (Crataegus) – A madarak nagyon szeretik az erősen savanyú, piros színű bogyótermését. Magas C vitamin tartalma mellett számos antioxidánst is tartalmaz. Az erekre és a szívre is pozitív hatást gyakorol. Folyamatos etetése nem javasolt (tárolása amúgy is problémát jelentene), de idény jelleggel, frissen szedve bátran adhatjuk nekik.

Gránátalma (Punica granatum) – Aphrodité gyümölcse nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot valamint polifenolokat, flavonoidokat és allegsavat. Rendkívül egészséges gyümölcs, de sajnos Magyarországon nem lehet eredményesen termeszteni, a rövid nyár és a hűvös tél nem kedvez a számára. A boltokban viszont sajnos arany árban lehet csak hozzájutni, de mindenképp megéri, mert én még nem találkoztam olyan papagájjal amelyik ne ette volna meg. Számomra nagy hátránya, hogy én is örömmel fogyasztanám, így aztán komoly a kísértés, hogy a madarak helyett én egyem meg az egészet.

Eper (Fragaria) – Amit mi eper néven ismerünk az valójában a termesztett – nemesített – szamóca. Ráadásul nem is termés, hanem a virág kocsányának megvastagodott, elhúsosodott csúcsa. Ez persze nem befolyásolja a madarakat abban, hogy egyenek belőle. Az én madaraimnál nem aratott osztatlan sikert, inkább nem ették meg vagy csak csipegettek belőle egy keveset. Azért érdemes megpróbálni, elvégre minden madárnak más az ízlése. Azonban vigyázzunk vele: mivel nehéz alaposan megmosni, így a rajtamaradt a permetszereken kívül a természetes trágya (pl. trágyás vízzel locsolt eper esetében) is veszélyt jelenthetnek. A legbiztonságosabb az otthon, a háznál termesztett eper, szamóca.

Málna (Rubus idaeus) – vitaminokban igen gazdag, még a virágpora is igen értékes. A málnából két alaptípus létezik: nyáron és az ősszel érő. Így a nyár elejétől egészen kora őszig hozzá lehet jutni a friss málnához. A legtöbb madár szereti a málnát, de legnagyobb meglepetésemre a nemespapagájaim közül egyik sem volt hajlandó enni belőle. Ugyanakkor a kisebb testű madaraim örömmel estek neki és tömték magukba a friss, érett málnát.

Szőlő (Vitis) – Kevésbé ismert, de a szőlő magja több prémium magkeverékben is megtalálható. Ugyanakkor természetesen maga a szőlő is nagyon finom táplálék madaraink részére. Az egyetlen probléma vele, hogy a fogyasztása után a madarak széklete híg lesz, a szőlő ragacsos leve miatt pedig még a madarak tollazata is meglehetősen csúnyán össze tud piszkolódni. A szőlő esetében különösen oda kell figyelni, hogy még véletlenül se legyen permettel szennyezett, azon egyszerű oknál fogva, hogy olyan szőlő nincs amit ne kezeltek volna valamilyen vegyszerrel. A másik veszély, hogy a szőlőszemek megfonnyadnak, esetleg penészesek lehetnek (különösen ha nem túl friss vagy jó minőségű a szőlő).

forrás:http://egzotikusmadarak.hu/

 

Asztali nézet