MENÜ

Avokádó (Persea americana) – Meglepő, de a könyvekben és az interneten olvasható figyelmeztetések ellenére vannak akik kétkednek abban, hogy az avokádó mérgező lenne a madarakra. Hallottam olyat is, hogy talán csak valamelyik fajta a mérgező. Nos, 1989-ben megjelent egy cikk az American Medical Association-ben ahol részletesen beszámoltak egy kísérletről, amit papagájokon és kanárikon végeztek. Az avokádóval történt táplálás következményeként az első 24 órában nagyszámú elhullás volt tapasztalható a papagájok és valamivel kisebb elhullás a kanárik között. Ha növelték az adagot a halálozási mutató is megugrott. Kicsit később (1992) más növényekkel is végeztek kísérletet, a végeredmény megerősítette, hogy az avokádó rendkívüli módon mérgező a madarakra, elsősorban a papagájokra. Tehát láthatjuk, klinikailag is bizonyított az avokádó mérgező volta a madarakra nézve.

Saláta (Lactuca sativa) – Tápértéke, vitamin és ásványi anyag tartalma magas. Sajnos azonban ennek ellenére több a baj vele mint ami jót remélhetünk tőle. Egyrészt veszélyes bakteriális fertőzést lehet bevinni az állományba a nem megfelelően mosott salátával. Persze, ilyenkor vannak akik csak legyintenek, mert már sok éve használják és még még semmi gond nem volt belőle. Ez így igaz, de ha beüt a probléma, akkor senkit sem fog az vigasztalni, hogy bezzeg máshol, máskor, másnál… Másrészt van itt valami, amit még a legalaposabb mosással sem lehet megoldani. Ez a saláta azon tulajdonsága, hogy a talajból felvett táplálékot a leveleiben raktározza el. Ha a salátát alaposan trágyázták, akkor bizony a hatékony mosás ellenére mérgező anyagokat fogunk etetni a madarainkkal, de a talaj nitráttartalma is feldúsulhat a levelekben. Az így felhalmozott anyagok szépen lassan, alattomosan tönkreteszik a madarak máját és mire ezt észre lehetne venni, rendszerint már késő. Szóval én azt mondom, ne kockáztassunk feleslegesen, a saláta legyen inkább feketelistán.

Barackmag, almamag, körtemag, keserű mandula. Ezek mind erősen mérgezőek lehetnek a bennük jelenlévő amigdalin miatt. Amíg egy ember nem veszi észre, vagy nem okoz különösebb problémát neki, ha mondjuk megeszik egy féltucat barackmagot, addig ugyanekkora mennyiség egy középtestű papagájnak már halálos dózist jelent.

Csokoládé. Bár valószínűleg keveseknek jut eszébe a madarait csokoládéval kínálni és az is igaz, hogy a csokoládé káros hatásáról nem készültek klinikai tesztek, de az eddigi tapasztalatok alapján ez az egyik – madarakra nézve – legmérgezőbb anyag.

Petrezselyem (Petroselinum). Sokak által ismert, elterjedt fűszernövény. Csak kevesek gondolnának rá, hogy bizony ez a madarak számára egészségtelen. A petrezselyemnek ugyanis a zöldségek között kimagaslóan nagy az oxálsav tartalma, közel kétszer akkora mint a sóskának – pedig az közismerten magas, innen a “sóskasav” elnevezés is. Amíg egy ember esetében a naponta elfogyasztott néhány grammnyi fűszer nem okoz különösebb problémát, sőt még hasznos is, addig az alig pár grammos madaraknál ez a bevitel komoly gondokat okozhat már rövid távon is. Klinikailag bizonyított hatása, hogy vesekő kialakulást okoz, ráadásul meggátolja a kalcium felszívódását is. Kerüljük tehát a petrezselyem etetését.

 forrás:http://egzotikusmadarak.hu

 

Asztali nézet