MENÜ

Zöldségfélék és egyebek

 

Brokkoli (Brassica oleracea) – Magas a vitamin és a kalcium tartalma, de sajnos magas a vas tartalma is, így emiatt csak módjával szabad adni a gyümölcsevő, zöldevő madaraknak (például a nemespapagájnak).

Répa (Daucus carota subsp. sativus) – A sárgarépa a házi készítésű lágyeleség egyik fontos alkotóeleme. Nagy mennyiségben tartalmaz karotint (ez az A-vitamin elővitaminja), sok B, C és K vitamin van benne, de jelentős az ásványi anyag tartalma is (kalcium, foszfor, magnézium, kálium). Sajnos a madarak többsége se nyersen, se főve sem szereti. A leghatékonyabb, ha reszelve a gyümölcsös táplálékukhoz vagy a lágyeleségbe keverjük.

Zöldborsó (Pisum sativum) – A nyers, zsenge borsót nevezik még cukorborsónak is. A legtöbb madár szereti. Frissen kifejtve vagy akár főve – persze miután kihűlt – adhatjuk nekik. Télen a mirelit, majd felolvasztott borsót is adhatjuk. Viszont a tartósítószerrel kezelt konzerv borsót még véletlenül se adjuk a madarainknak.

Paprika (Capsicum spp.) – Magas a C vitamin tartalma, az erős fajtákban pedig kapszaicin található nagy mennyiségben. Ez az anyag adja a paprika csípős izét. Valójában a kapszaicin a hőérzékelő sejteket ingerli, ezért is érezzük “forrónak” az erőspaprikát. A madaraknál hiányzik az a receptor ami felelős a kapszaicin érzékeléséért, így a madarak nem érzik az erőset. A legerősebb paprikát is adhatjuk nekik nyugodtan, semmi bajuk sem lesz tőle. Sőt, az erős paprika egyik hatása, hogy a gyomorban található élősködőket (pl. bélférgek) kihajtja, így az erőspaprika ebből a szempontból is hasznos lehet. A jelenleg kapható prémium minőségű magkeverékek szinte mindegyikében található már paprika.

Sütőtök (Cucurbita maxima) – Hívják még bécstöknek, tamburatöknek, úritöknek vagy olasztöknek is. A tökfélék közt ennek a legnagyobb a tápértéke. Kimagasló a karotin, illetve a szénhidrát tartalma. Adhatjuk nyersen vagy sülve is. A tökmag szintén jó táplálék a madaraknak, arra azonban oda kell figyelni, hogy magas az olajtartalma. Természetesen csak a tiszta, egészséges magokat szabad takarmányozási célra felhasználni.

Bab (Phaseolus, Vigna, Canavalia) – A nyers vagy a szárított bab mérgező lehet, de ha legalább tíz percig fűzzük – vagy akár tovább – akkor lebomlik a bennük található méreganyag és nyugodtan adhatjuk a madaraknak.

Tyúkhúr (Stellaria media– Kora tavasztól késő őszig virágzó gyomnövény. Nagy mennyiségben etetve – szaponintartalma miatt – hasmenést okoz, erre adagolásánál érdemes figyelni. Madaraink többsége szeretni fogja, és mivel megpróbálják egyben lenyelni,  a legjobb ha a balesetek megelőzése érdekében etetés előtt apróra daraboljuk.

forrás:http://egzotikusmadarak.hu

 

Asztali nézet